Să citească înţeleptul şi îşi va mări ştiinţa, cel neîncercat va căpăta agerime de minte, cel priceput va dobîndi iscusinţa, iar tînărul – cunoştinţa şi chibzuinţa.

Codrii Moldovei

Vizitarea locurilor de cultură

Codrii Moldovei

    Cea mai veche rezervaţie ştiinţifică din Moldova ,,Codrii “se găseşte în preajma comunei Lozova, cca 50 km de Chişinău, şi a fost înfiinţată la 27 septembrie 1971. Rezervaţiile ştiinţifice au cel mai înalt grad de protecţie şi sînt împărţite în trei zone funcţionale: zona strict protejată, zona de tampon şi zona de tranziţie. Natura de aici impresionează prin abundenţa de forme şi specii, unele dintre ele sînt rare sau pe cale de dispariţie. În perimetrul rezervaţiei mai există o zonă reprezentativă de luncă şi funcţionează un bogat ,,Muzeu al naturii”.

                                                                                                                    Informaţie selectată de Valeria Cărbunari

 

În luna mai 2010, împreună cu diriginta noastră, doamna Barosanu Ana, am mers în excursie la Rezervaţia ,,Codrii” din Lozova. Noi am dorit să mergem acolo cu toată clasa, pentru că natura este aproape de sufletul omului. Ceea ce am văzut şi auzit acolo ne-a impresionat şi am constatat cît de puţin cunoaştem noi despre natură.

Codrii Moldovei ocupă o parte mare din teritoriul acestei ţărişoare mici, dar cu potenţial  mare, cu o floră şi cu o faună deosebit de bogată.

Flora se compune din specii de plante care provin din trei regiuni fitogeografice: mediteraneană, central-europeană şi euro-asiatică.

Flora include în sine 774 de specii de angiosperme: pteridofite – 10, muşchi – 69, lichieni – 68, şi macromicete – 192.

În rezervaţie sînt înregistrate 60 de specii de plante rare, dintre care 23 sînt incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova.

Fauna reprezintă 52 de specii de mamifere, 151 specii de păsări, 8 specii de reptile, 10 specii de amfibieni şi peste 8000 de specii de insecte.

Omnitofauna numără 151 de specii, dintre care 10 specii sînt incluse în Cartea Roşie a Moldovei.

Din ceea ce am aflat, am constatat că pămînturile Republicii Moldova şi anume Codrii reprezintă o bogăţie ce nu se risipeşte prea uşor şi cu care poţi să te mîndreşti dacă o ai.

Agnesa Ghelan

 

   Am avut o deosebită plăcere de a merge într-o excursie la rezervaţia ,,Codrii”. Nu în fiecare zi avem posibilitate de a vizita o astfel de rezervaţie. A fost interesant şi plăcut. Ne-a produs o mare satisfacţie această vizită, văzînd atîtea păsări şi animale care vieţuiesc în codrii din Moldova.

Sînt binevenite astfel de excursii. Ele ne trezesc interesul faţă de tot ceea ce ne înconjoară.

Cristina Antemeniuc 

 

    Un loc de cultură pe care l-am vizitat  se numeşte Rezervaţia ,,Codrii”. Ceea ce am văzut acolo m-a marcat şi m-a ajutat să devin un elev mai bun, mi-a trezit dragostea şi interesul faţă de biologie şi sper că pe parcursul vieţii mele mă va ajuta. Acest loc mi s-a părut un muzeu fantastic. M-au impresionat animalele, păsările, insectele mici care erau împăiate.

Vizitaţi acest loc, pentru că ne învaţă doar lucruri bune!”

Ion Chetrari

 Rezervaţia ,,Codrii” se remarcă prin varietatea speciilor de plante, animale şi insecte. Unele animale sînt pe cale de dispariţie, ceea ce ne îngrijorează şi pe noi, deoarece, din nepăsarea omului, ajungem să pierdem componente  principale din flora şi fauna Moldovei.

    Dacă omul ar fi mai cointeresat de vietăţile care-l înconjoară, atunci aceste animale nu ar mai fi pe cale de dispariţie. Datoria omului este să ocrotească şi să îngrijească ceea ce are în stăpînire.

                                                                                                       Carolina Istrati

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: